1. Prima vizită la dentist se poate face la 4 luni sau după erupția primului dinte temporar
Astfel părintele va fi consiliat și i se va arata cum se realizează igiena oro-dentară a bebelușului (sau după caz bebelușilor). În cabinetul Esra Dental vă vom da în scris pașii ce trebuiesc urmați.
2. Nu folosiți biberonul pentru sucuri sau alte băuturi îndulcite
Copilul isi formeaza obiceiul fie de a suge degetul mare, fie alte degete sau suzeta. Astfel de obiceiuri sunt normale acestei varste. Totodata suptul biberonului cu lapte este si el normal, nefiind indicat ca acesta sa fie folosit pentru sucuri sau alte bauturi indulcite.
3. Alăptarea trebuie urmată de o igienă riguroasă după erupția dinților temporari și trebuie limitată când adoarme
Laptele stagnat in jurul dintilor determina demineralizari sau carie dentara (cei mai afectati sunt frontalii superiori) de aceea suptul la sân nu se prelungește când copilul adoarme.
Părintele trebuie informat cu privire la ordinea eruptiei dintilor temporari si i se aduce la cunostinta faptul ca pot exista variatii fata de datele medii. Este cunoscut faptul ca eruptia dintilor determina iritabilitate, mestecat in exces, scaderea poftei de mancare, plans, febra, diaree si probleme cu somnul.
4. Care sunt vârstele la care un control minuțios va preveni apariția cariei dentare?
- 1 an -> se previne caria de biberon
- 3 ani -> se previne caria molarilor temporari
- 6-7 ani -> se previne caria primilor molari primi permanenti
- 12-13 ani -> se previne caria molarilor secunzi si a premolarilor
Îndepărtarea plăcii dentare se face încă dinainte de erupția dinților temporari, cu comprese de tifon umezite. Imediat dupa eruptia primul dinte temporar se incepe periajul cu periute cu peri moi. Periajul se practica dimineata si seara inainte de culcare
5. Care este regimul alimentar al bebelușului mai mic de 12 luni?
În ceea ce privește regimul alimentar, se încearcă să se renunțe la biberon în jurul vârstei de 8-12 luni. Acesta se înlocuiește cu o cană mică cu care copilul începe să bea.
Alimentele recomandate sunt:
- legumele;
- cerealele;
- lactate;
- fructe;
- carne.
Este recomandabill să se păstreze ordinea deoarece gustul dulce creează dependență iar apoi bebelușul va accepta mai greu legumele.