Cuprins

Atriția

reprezintă uzura fiziologică a dinților prin pierderea structurii dure dentare, la nivel incizal si ocluzal, produsă in timpul funcționalității sistemului stomatognat.

Atriția se manifestă prin uzura dinților de-a lungul anilor, în timpul masticației, pe când celelalte sunt cauzate de agenți externi, cum ar fi: alimentele acide, uzul de scobitori sau periajul agresiv.tipuri de abraziune dentara

Cauzele apariției atriției

Bruxism, absența dinților masticatori (laterali) și utilizarea celor frontali în masticație, lucrări protetice neprecise, distuncții de ocluzie.

Abfracția dentară

Este de fapt o pierdere a structurilor dure dentare cauzate de forțe masticatorii excesive care se manifestă sub forma unor leziuni in formă de V, la baza dintelui, în proximitatea gingiei. Aproximativ același defect îl putem întâlni și la eroziune în stadia inițială, însă abfracția are suprafețele netede, iar smalțul își păstrează culoarea strălucitoare. Pe când la eroziune, culoare este mai închisă iar suprafețele mai puțin netede.

Cauzele apariției abfracției:

Leziunile sau traumele din timpul masticației, supracontactele, obișnuințele masticatorii, bruxismul, înălțimea neuniformă a dinților.

Eroziunea

Este un proces de dezintregrare chimică superficială a substanțelor dure dentare, cauzată de contactul cu substanțele acide. Spre deosebire de celelalte 3 tipuri de abraziune dentară, eroziunea este produsul unui proces chimic și nu mecanic.

Cauzele apariției eroziunii: consumul de alimente sau bauturi acidulate, producția scăzută de salivă, regurgitările repetate ( pacienții cu probleme gastrice).

Abrazia

Abrazia este diferită de atriție și reprezintă uzura patologică sau pierderea lentă de substanță dură dentară, provocată de factori externi precum:

  • fricțiune cu corpuri straine, altele decat alimentele, parafuncții, obiceiuri vicioase (rosul unghiilor cu dinții, spargerea semințelor între dinți, rosul capacelor de la stilouri);
  • ticuri profesionale (instrumentele de suflat, ținerea între dinți a acelor de cusut);
  • periajul realizat cu forțe excesive.

 

 

Vrei sa iti rezolvi toate problemele de dinti?

Fa primul pas si vino in cabinetul nostru stomatologic. Impreuna le rezolvam pas cu pas!