Bruxismul este o scrâșnire, frecare sau chiar încleștarea dinților în mod inconștient, obicei care îi aduce drept efecte deteriorarea stării dinților. Bruxismul este cunoscut popular drept “scrâșnit din dinți”.
Cauzele bruxismului
Bruxismul poate avea mai multe cauze. În prezent acestea nu sunt foarte clare, dar există mai mulți factori psihologici, fizici sau genetici care pot genera această afecțiune:
- Anxietate, stres, furie;
- Alinierea incorectă a dinților;
- Odihnă care nu este suficientă;
- Dezvoltarea asimetrică a oaselor maxilare;
- Schimbarea dinților temporari cu cei permanenți;
- Tulburări de somn;
- Tensiuni musculare în sfera oro-facială
Cum iti dai seama ca ai bruxism si care sunt simptomele acestuia
Simptomele bruxismului sunt următoarele:
- Încleștarea și scrâșnitul dinților – sunetul puternic te poate trezi din somn;
- Dinții arată slăbiți și sunt ciobiți;
- Smalțul este deteriorat;
- Dureri puternice și sensibilitate a dinților;
- Dureri de cap, mai ales în zona tâmplelor;
- Tulburări de somn;
- Slăbirea sau uneori încordarea mușchilor mandibulei;
- Senzatie de oboseala musculara mai ales dimineata.
Care este tratamentul bruxismului?
De cele mai multe ori, scrâșnitul dinților nu este atât de sever încât să fie necesar un tratament. Cu toate acestea, dacă este vorba de o problemă serioasă, medicul trebuie să identifice cauza care a dus la apariția bruxismului, pentru a recomanda un tratament corespunzător.
După examinarea dentară, medicul stomatolog poate sugera unul dintre următoarele tratamente pentru bruxism:
- folosirea unei gutiere – gutiera este un dispozitiv din plastic care se mulează de dantură și are rolul de a separa dinții și de a împiedica lezarea lor prin scrâșnit sau încleștare;
- coroane dentare – în cazul în care smalțul dinților este deteriorat și uzura dentară a dus la creșterea sensibilității, poate fi necesară folosirea coroanelor dentare pentru a remodela aspectul dinților
În același timp, având în vedere că bruxismul poate fi cauzat și de stilul de viață sau de tipul de personalitate, tratamentul poate include și metode de corectare a acestor probleme, precum:
- controlul stresului și al anxietății – în cazul în care acestea sunt cauzele principale ale bruxismului, pot fi recomandate strategii de relaxare, așa cum este meditația. Dacă este vorba de anxietate, atunci este necesară vizita la un medic terapeut.
- corectarea ocluziei dentare – este necesar ca medicul stomatolog să verifice dacă ocluzia dentară (mușcătura) este corectă și să îți explice care este poziția corectă a mandibulei
Totodată, încearcă să fii conștient de momentele în care scrâșnești din dinți și, pe cât posibil, pune vârful limbii între dinți. Pe măsură ce pui în practică acest exercițiu, mușchii maxilarului vor începe treptat să se relaxeze.
Mergi în mod regulat la un control stomatologic, deoarece te poate ajuta să identifici din timp posibila apariție a bruxismului.