Boala parodontală, denumită de pacienți parodontoză este o afecțiune ce nu afectează dintele în sine, ci țesutul periodontal sau parodonțiul. Acest lucru înseamnă că această condiție se va reflecta asupra gingiei, a ligamentelor de susținere ale dintelui și a osului alveolar.

Cum apare boala parodontală?

Principalul factor care determină apartiția bolii parodontale este placa bacteriană, acea peliculă albicioasă care se depune pe dinți, iar în timp, prin acumulare constantă, se transformă în tartru. Tartrul, la randul sau, dacă nu este îndepărtat, va deveni suport pentru placa bacteriană tânără și un factor iritativ pentru gingie. Alți factori care influențează apariția și evoluția bolii parodontale sunt fumatul, stress-ul, alte afecțiuni de natură sistemică dar și predispoziția genetică.

Care sunt simptomele?

Boala parodontală are mai multe stadii în evoluția sa: faza de gingivită, unde afecțiunea este încă reversibilă, apoi, dacă este lăsată netratată, aceasta evoluează către etape mai grave: forma de parodontită marginală superficială și cea profundă (afecțiuni ireversibile). Unul dintre primele semne pe care pacientul le observă singur este sângerarea gingivală la periaj sau la contactul cu alimente dure sau foarte fierbinți.

Următoarele simptome ce pot apărea sunt retracția gingivală, atrofia osului alveolar în care sunt ancorați dinții, aspect ce va determina mobilitatea dinților. Aceasta afecțiune poate evolua chiar până la pierderea dinților.

Cum se tratează?

Este foarte important să conștientizăm că întotdeauna prevenția este mai bună decât tratamentul, așa că este foarte important să vă prezentați la medicul stomatolog de la apariția primelor simptome. Principalele metode de tratament sunt:

  • Igienizarea profesională prin GBT (Guided Biofilm Therapy, Terapie ghidată de biofilm)
  • SRP (Scalarea și planarea radiculară) – un procedeu ce implică curățarea minuțioasă a suprafețelor radiculare a dinților
  • Decontaminarea și chiuretajul gingival și radicular LASER – protocolul minim invaziv de dezinfecție a pungilor parodontale
  • Grefe mucogingivale și augmentări osoase (pentru formele avansate)

Vrei sa iti rezolvi toate problemele de dinti?

Fa primul pas si vino in cabinetul nostru stomatologic. Impreuna le rezolvam pas cu pas!