Despre caria dentara, cum evolueaza și de ce e foarte important sa ne prezentam la medic incă din fazele de inceput ale acesteia


Ce este caria dentara si cum evolueaza?


Caria dentara este cea mai comună și mai răspândită afecțiune a dinților. Aceasta reprezintă începutul unei degradări ireversibile, iar din acest motiv este necesar să o tratăm încă din faze incipiente. Pentru apariția cariei dentare, sunt responsabile speciile de bacterii din placa bacteriană, ce produc acizi care printr-un proces de demineralizare afectează smalțul dinților.

Caria dentară netrată evoluează la început tacit, fără semne clinice, astfel că în faza sa incipientă, când este afectat numai smalțul dentar iar caria nu este încă cavitară, numai medicul stomatolog poate observa leziunea, pe baza examenului clinic și radiologic. Dacă această leziune a fost diagnosticată în această etapă, poate fi tratată conservativ și minim invaziv prin remineralizarea dintelui.
 
Următoarea etapă în evoluția cariei dentare este etapa când aceasta devine cavitară – acest lucru înseamnă că apare distrucția substanței dure dentare – în acest moment smalțul și dentina afectate trebuie curățate de părțile infectate. Cavitatea astfel creată se va restaura folosind o rășină compozită.
 
Dacă pacientul alege să ignore chiar și aceste semne, bacteriile se vor infiltra în sistemul pulpar al dintelui (nervul și vasele de sânge din interiorul acestuia). Acest stadiu poarta denumirea de pulpită ireversibilă – pacientul poate prezenta dureri spontante. În acest moment singura soluție de tratament o reprezintă tratamentul endodontic (extirparea filetelor nervoase, curățarea canalelor radiculare și obturarea acestora cu un material special).
 
Uneori pacienții aleg să-și trateze singuri durerile, medicația antiinflamatoare rezolvând însă numai simptomele, nu și cauza. Astfel, distrucția coronară evoluează, dintele poate ajunge să rămână cu foarte puțină substanță dentară. Astfel de cazuri se pot restaura printr-o reconstrucție complexă, ce cuprinde un tratament endodontic, aplicarea unui pivot din fibră de sticlă pentru a susține o structură pe care medicul o restaurează din rășini compozite. Peste aceasta structură, va fi nevoie de o coroană dentară pentru a menține dintele cât mai mult timp pe arcadă.
 
Ultimul pas în evoluția cariei, îl reprezintă momentul în care dintele nu mai prezintă substanță dură dentară sănătoasă și ajunge la stadiul pe care il numim rest radicular. În această situație, singura opțiune pe care pacienții o mai au, este extracția restului radicular și inlocuirea acestuia cu un implant dentar. Implantul are rolul de a inlocui rădăcina dintelui – este nevoie de un interval între 4-6 luni în care implantul se va integra în os. După acest interval, va urma etapa de protezare a implantului, când va primi și coroana dentara.
 

Concluzii si recomandari

 
După cum puteți observa, cu cât pacienții amână mai mult vizita la medicul stomatolog, leziunea carioasă poate evolua de la o simplă cavitate până la pierderea dintelui – astfel că și tratamentul va fi mai complex, va necesita mai multe etape și va fi mai costisitor. Vă recomandăm să veniți pentru controale periodice, pentru a putea depista la timp problemele și să vă bucurați tot timpul de un zâmbet frumos și sănătos.
 

Vrei sa iti rezolvi toate problemele de dinti?

Fa primul pas si vino in cabinetul nostru stomatologic. Impreuna le rezolvam pas cu pas!