Implantologia este o ramură a stomatologiei ce rezolvă problemele de edentatie (lipsa dintilor) cu ajutorul implanturilor dentare.

Implantul dentar este elementul de bază, într-un mecanism de refacere a danturii. Acesta presupune o intervenție chirurgicală, prin care se inserează, pe arcada dentară, o rădăcină artificială, sub forma unei piese din titan.

Pentru ca rezultatul final să fie excelent, acordăm o atenție deosebită începutului. Implantul dentar, odată inserat, devine parte din sistem.

 

 

Avantajul major al implantului este că în cazul lucrărilor protetice dentare, dinții trebuie șlefuiți, iar în acest caz, dinții învecinați rămân intacți.

Distingem 3 categorii de implanturi:

  1. Endo osos -implant plasat transosos,cu doua subtipuri: cilindric si lama
    1. Implanturile cilindrice au un diametru ce variaza intre 3.3-5mm si o lungime intre 7-13mm, desi anumite companii au introdus implanturile subtiri 2- 2.8 mm pentru creasta resorbita orizontal,cu diametru de 6 mm pentru cazurile de atrofie severa,sau de 30-52.5mm pentru implanturi zigomatice.
    2. Implantul - lama, ce nu poate fi utilizat pentru inlocuirea independenta a unui singur dinte lipsa neffind stabil.Sprijinul protetic se realizeaza pe dinte si pe implant .
  2. Subperiostal - implant construit dupa amprentarea campului osos expus chirurgical (alveolar si bazal).Au forma de dantela asezata intim pe os,sub periost,cu bonturi transgingival sau bare.Au avantajul de a distribui forta masticatorie pe intreaga creasta alveolara.
  3. Transosos: cu o placa de stabilizare submandibulara,implantele transverseaza osul mandibular de la baza pana la creasta alveolara.

Pot si eu sa apelez la implant dentar?

In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate apela la implant dentar. Se va determina dacă sunteţi sau nu un candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atentă a tuturor testelor şi istoricului dumneavoastră dentar.

Pana la ce varsta se pot face implanturi dentare?

Nu există o vârstă maximă limită până la care implantul dentar este recomandat. Din contră, odată cu înaintarea în vârstă, problemele dentare se agravează iar rata de pierdere a dinților naturali este mai ridicată, prin urmare, foarte mulți pacienți de implant au peste 60 ani. Cu toate acestea, problemele danturii nu sunt singurele care se agravează odată cu înaintarea în vârstă, iar operația de inserare a unui implant dentar este una chirugicală care presupune efectuarea unor incizii, sângerare, anestezie locală și o perioadă de vindecare. Prin urmare, inserarea unui implant dentar se poate face la o vârstă foarte înaintată doar dacă starea generală de sănătate o permite.

Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice.

Conditii pentru un implant de succes:

Implantul dentar functioneaza imitand structura dintelui natural. De aceea conditiile existente in gura pot afecta succesul unei proceduri de implantare.

Ca si dintele natural implantul este inserat in osul maxilarului.Un os sanatos poate sustine un implant dentar.

Putem face o comparatie plastica - la fel ca si o constructie care daca are fundatia amplasata pe un pamint solid, tare, nu mlastinos sau nisipos, rezista in timp nu se clatina la un cutremur.

Osul trebuie sa fie destul de inalt si gros pentru ca implantul sa incapa in el.Maxilarul trebuie sa aiba un os solid la exterior in jurul osului mai moale din interior pentru a putea tine implantul in siguranta.O gingie sanatoasa ajuta la protectia maxilarul de infectie prin vindecarea strinsa in jurul implantului.

Concluzia e urmaroarea: daca in gura ta exista conditii suficiente si ai o stare generala de sanatate buna atunci esti un posibil candidat pentru implant dentar.

Doare interventia de introducere a implantului dentar ?

Durerea resimtita pe timpul inserarii unui implant dentar nu este mai mare ca in cazul unei extractii dentare. Anestezia moderna administrata impreuna cu un calmant usor contribuie la o stare generala buna a pacientului in care nu simte durere si poate coopera cu medicul pe timpul interventiei chirurgicale.

Consideram ca folosirea tehnicii inhalosedarii prezinta un dezavantaj din acest punct de vedere deoarece pacientul nu mai este cooperant cu medicul pe perioada interventiei.

Care sunt etapele de tratament si cat dureaza?

 

Dupa efectuarea de radiografii,tomografii computerizate si teste de sange se incepe interventia de plasare a implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte decat firele de sutura. Un diconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul.

Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, sau un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi.

Urmeaza perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteointegrare, care dureaza minim 6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Atasarea bontului protetic si protezarea prin coroane, punti sau proteze necesita cateva sedinte si dureaza maxim 10 zile deoarece este necesar mai mult timp la laboratorul de tehnica dentara care executa coroanele sau protezele pe implanturi.

Atentie!

De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp fix de realizare a implantului.

Vrei sa iti rezolvi toate problemele de dinti?

Fa primul pas si vino in cabinetul nostru stomatologic. Impreuna le rezolvam pas cu pas!