Astazi as vrea sa va spun cateva cuvinte despre primii molarii permanenti, deoarece acestia sunt primii dinti definitivi care apar, trebuie sa le acordam o atentie sporita.
De ce?
Pentru că de multe ori ei sunt confundaţi cu măselele de lapte, şi sunt neglijaţi, presupunându-se în mod greşit că se vor schimba. Acest lucru se întâmplă deoarece ei apar chiar în spatele molarilor de lapte, fară a înlocui vreun dinte temporar.
Toată lumea ar trebui să cunoască faptul că dinţii de lapte apar până la vârsta de aproximativ doi ani şi jumatate. Aşadar, la 6 ani, vârsta aproximativă de erupţie a primilor molari permanenţi, nu mai putem discuta despre dinţi de lapte.
Fiind primii dinţi permanenţi care apar, molarii de 6 ani sunt supuşi timp îndelungat acţiunii factorilor ce produc caria dentară, lucru favorizat şi de poziţia lor in spatele arcadei, care îngreunează procesul de curăţire.
Dacă veţi privi în oglindă suprafeţele care muşcă ale măselelor, veţi observa că ele au o serie de şanţuri. Aceste şanţuri reţin placa bacteriană, şi în timp, pot deveni locul dezvoltării cariilor dentare. Aş vrea să vă reamintesc că placa bacteriană reprezintă cauza apariţiei celor mai importante probleme de sănătate orale, inclusiv caria dentară.
Dintre toţi dinţii, molarii de 6 ani sunt cei mai predispuşi la astfel de probleme şi, din pacate, afectarea lor poate duce la complicaţii grave din cauza rolului extrem de important pe care ei il joacă in stabilitatea şi eficienţa cu care dinţii de sus şi cei de jos se întâlnesc în diferite procese fiziologice cum este, de exemplu, mestecatul.
Şi pentru că ne dorim să protejăm cu multă atenţie molarii de 6 ani, trebuie să ajungeţi la medicul dentist cu regularitate.
La momentul potrivit, acesta vă poate recomanda diferite modalităţi de a preveni caria dentară la aceşti dinţi prin sigilări (aplicarea unui material special care astupă zonele care reţin placa bacteriană, împiedicând accesul acesteia în şanţurile dintelui) sau tratamente cu fluor care cresc rezistenţa smalţului la atacul acid al bacteriilor.
Tot ce trebuie să faceţi este să urmăriţi apariţia lor în jurul vârstei de 6 ani, şi după erupţie, atunci când vă spălaţi pe dinţi să aveţi grijă să îi curăţaţi cu atenţie!
În cazul în care aveţi sau aţi avut o problemă cu acest dinte, mergeţi de urgenţă la medicul dentist, şi trataţi-o pentru a evita apariţia complicaţiilor, care pot duce la pierderea lui.
Odată extras, molarul de 6 ani trebuie neaparat înlocuit, deoarece prin mişcarea dinţilor vecini pot apărea tulburări severe, cum ar fi tulburări de masticaţie.